fbpx

Projekt Technologiczny

Przygotowując lokal pod gastronomię należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Wystrój, klimat i ogólna atmosfera, którą chcemy żeby nasz lokal się cechował to nie wszystkie z nich. Równie ważnym i wymagającym naszej uwagi jest zaprojektowanie miejsca „od kuchni”. Projekt technologiczny, wyznaczenie stref „czystych” i „brudnych”, ilość punktów wodnych, to wszystko jest równie ważne dla prawidłowego funkcjonowania miejsca co ilość stolików czy klimat w stylu „Casablanki”.

Odpowiednie wyposażenie kuchni czy baru jest o tyle trudniejsze od zaprojektowania wnętrza, że musi spełniać nie tylko nasze oczekiwania, ale też wymogi sanitarno-higieniczne. Nie mówiąc już o tym, że umiejscowienie sprzętów gastronomicznych w odpowiednich lokalizacjach możne znacząco usprawnić tempo pracy i komfort naszych pracowników, co bezpośrednio wpłynie na funkcjonowanie lokalu. Z tego powodu projekt technologiczny powinien zostać sporządzony równolegle z projektem architektonicznym.  Należy pamiętać, że nie każdy architekt musi dysponować specjalistyczną wiedzą dotyczącą wymogów sanepidu, bądź doświadczeniem niezbędnym do zaprojektowania funkcjonalnej i profesjonalnej kuchni.

W ramach usługi koncepcyjno-projektowej sporządzamy projekt technologiczny lokalu. Oferujemy przystosowanie lokalu pod gastronomię, jak i zaplanowanie przebudowy istniejącego lokalu pod nowy projekt technologiczny.

 

Przed rozpoczęciem współpracy podpisujemy umowę na wykonanie projektu (cena ustalana jest indywidualnie dla każdego projektu) oraz termin wykonania prac. W zależności od wielkości lokalu, koncepcję przedstawiamy w terminie do 10 dni roboczych. W przypadku zatwierdzenia u rzeczoznawcy, do ceny projektu doliczamy kwotę, w zależności od projektu, od 250 do 600 zł.

Oględziny lokalu i doradztwo na podstawie zebranych doświadczeń dotyczących możliwości i potencjału miejsca

Sporządzenie projektu technologicznego na podstawie wykonanej przez nas inwentaryzacji bądź przekazanych rzutów lokalu

Przygotowanie, zgodnie z przekazanymi przez inwestora wytycznymi co do charakteru lokalu, rodzaju kuchni oraz potrzeb, koncepcji projektu zgodnego z wymogami sanepidu (układ pomieszczeń, rozmieszczenie sprzętu wraz z jego wykazem).

 

Po zaakceptowaniu koncepcji, oferujemy dodatkowo zatwierdzenie projektu u rzeczoznawcy ds. higieniczno-sanitarnych, co ułatwi późniejszy odbiór lokalu przez sanepid

 

Naniesienie na projekt wytycznych branżowych, czyli oznaczenie na projekcie punktów instalacji wodnej, elektrycznej i gazowej, wymiary pomieszczeń potrzebne do etapu budowlanego

 

Gotowy projekt wraz z opisem, wykazem urządzeń i rysunkami technicznymi przekazujemy klientowi

 

 

Potrzebujesz projekt technologiczny ?