fbpx

Pytania i odpowiedzi

1. Czy każdy może zostać baristą?

Wiedza niezbędną do dobrego przygotowania kawy, na poziomie serwisu kawiarnianego, jest w zasięgu ręki każdego. Odpowiednie szkolenia pozwolą zgłębić tajniki obsługi sprzętu i pracy z surowcem. Warto w nie inwestować. Aby z dobrego surowca, używając wysokiej jakości sprzętu przygotować poprawne espresso, wymagana jest odpowiednia wiedza dotycząca ekstrakcji, ustawień młynka czy pracy na ekspresie. Jest to wiedza, którą najlepiej zdobyć pod opieką doświadczonego trenera.

2. Co jest ważniejsze barista czy sprzęt na którym pracuje?

Sprzęt i surowiec dobrej jakości oraz wykwalifikowany barista to trzy równie ważne czynniki mające wpływ na przygotowanie kawy. Barista, który nie będzie w stanie otrzymać na dobrym ekspresie i używając wysokiej jakości surowca poprawnie wyekstrahowanej kawy, zrobi kawiarni większą krzywdę niż dobry barista parzący niskiej jakości kawę na zaniedbanym ekspresie.

3. Czym jest dobre zarządzanie sprzętem w kawiarni?

Dbanie o sprzęt jest kluczowe dla utrzymania wysokiej jakości produktu przez długi czas. Codzienne czyszczenie po każdej zmianie, dbanie o dyszę do spieniania mleka zwiększa wydajność pracy i estetykę centralnego punktu baru jakim jest ekspres. Regularne serwisowanie pozwala zachować ekspres i młynek w dobrym stanie i zagwarantować powtarzalność serwowanej kawy.

4. Jak zminimalizować straty na kawie?

Niestety nie da się do zera zminimalizować strat związanych z ustawianiem młynka. Pierwsze dwie – trzy kawy po uruchomieniu ekspresu nie nadają się niestety do podania gościom. Dopiero którąś z kolei uda nam się wykonać w granicach akceptowalnej ekstrakcji. Od umiejętności baristy zależy czy będzie to kawa czwarta czy siódma.

5. Jakiego sprzętu potrzebuję, żeby otworzyć kawiarnie?

W kawiarniach najlepiej sprawdzają się ekspresy dwugrupowe. W zależności od ruchu w innego rodzaju lokalach można zdecydować się na ekspres jednogrupowy. Jeśli jednak kawa będzie ważnym elementem w menu lokalu, zdecydowanie lepiej zainwestować jest w ekspres z dwiema grupami. Na wstępie wystarczy nam jedno bojlerowy. Aby wydłużyć żywotność maszyny, należałoby dodatkowo podpiąć ją pod filit uzdatniający wodę, minimalizując ryzyko korozji i zakamienienia. Na pewno będziemy potrzebowali też młynka, z opcją dozowania zmielonej kawy bezpośrednio do kolby. Przydadzą się też dodatki w postaci dzbanków, odbijaka, gumy, fartuchów i tampera.

 

Chcesz przymierzyć się do realizacji inwestycji?