fbpx

Szkolenia

Coraz więcej osób stawia na dobrą kawę w swoich lokalach. Zarówno właściciele jak i goście, od tego czarnego napoju oczekują coraz więcej. Jest to bardzo dobrym trendem, na rynku jest bowiem coraz mniej miejsca na produkty niskiej jakości. Aby przygotować dobrą kawę, poza wysokiej jakości sprzętem, potrzebna jest także wiedza pozwalająca wykorzystać pełnie możliwości zarówno maszyny jak i surowca. Coffee Bar Academy wychodzi naprzeciw tym potrzebom, skupiając się na najważniejszym dla nas czynniku, czyli na bariście.

Słowem mistrza

W Coffee Bar Academy  skupiamy się właśnie na czynniku ludzkim, który jest najważniejszym łącznikiem między gościem kawiarni a filiżanką espresso” – mówi Rafał Adamek, Mistrz Polski Barista 2006, pod którego patronatem w Gliwicach powstała szkoła. Od 2019 roku, przy ulicy Sterniczej 96 w Warszawie, mieści się prężnie działający drugi oddział – „W akademii staramy się kłaść nacisk właśnie na sumienne wyszkolenie. Jesteśmy ludźmi otwartymi na nowe doświadczenia kawowe i bardzo lubimy dzielić się swoją wiedzą. Chętnie rozbudzimy w innych tego kawowego bakcyla, którego sami mamy”.

Nasza misja

Misją Coffee Bar Academy, jest wyszkolenie baristy w oparciu o standardy Speciality Coffee Association. Trenerzy posiadający certyfikacje SCA z zakresu Barista Professional, Brewing Professional, a także z poziomu intermediate w zakresie sensoryki oraz zielonego ziarna, zajmują się przekazywaniem wiedzy dotyczącej różnych metod zaparzania kawy. Z wachlarzu dostępnych szkoleń, przyszły barista dowie się jak ustawić młynek, tak by osiągnąć odpowiednią ekstrakcję naparu, jak dbać o miejsce pracy i ekspres, którego obsługa nie będzie miała dla niego żadnych tajemnic.  Nauczy się jak malować mlekiem i zrobić na kawach mlecznych różnego rodzaju wzory, zarówno te najpopularniejsze jak serce, tulipan czy rozeta ale także bardziej skomplikowane, zależnie od stopnia opanowania podstawowych. Posiadamy także wiedzę dotyczącą parzenia kawy metodami alternatywnymi.

Kim jesteśmy

W Coffee Bar Academy, pracuje czwórka doświadczonych trenerów/baristów. Jesteśmy ludźmi z pasją, którzy chętnie dzielą się ogromem swojej wiedzy kawowej. Od otwarcia oddziału w Gliwicach pracuje u nas Rafał Adamek utytułowany Mistrz Polski Barista z certyfikatami SCA Barista Pro, SCA Brewing Pro oraz na poziomach podstawowym z sensoryki i zielonego ziarna . Reprezentował nasz kraj na mistrzostwach świata baristów w 2006 roku. Prywatnie spędza czas na wędkowaniu, zajmuje się hodowlą Bulterierów Brytyjskich a z nadmiarem kofeiny radzi sobie trenując Ju-jitsu. Jego ciosy są równie mocne co espresso doppio przygotowane o poranku.

W 2016 roku dołączyła do zespołu Joanna Szataniak, finalistka mistrzostw Polski Barista 2011 oraz 2012, która próbowała także swoich sił w Coffee in Good Spirits zajmując dwa razy czwarte miejsce. Także certyfikowana na poziomie professional w ścieżce baristy i podstawowej sensorycznej. Joasie często można spotkać  na szlaku w tatrach jak parzy kawę w aeropresie. W sumie to parzy kawę wszędzie gdzie się da, byle w trasie.

W 2016 dołączył także Aleksander Krzych , mistrz śląska Latte Art, certyfikowany na poziomie professional w umiejętnościach baristy, średnio-zaawansowanej metodach alternatywnych oraz podstawowym sensoryki i zielonego ziarna.

Ostatnio do ekipy dołączył Piotr Mróz także z dyplomami SCA na poziomie zaawansowanym z metod alternatywnych oraz średniozaawansowanym z sensoryki. Jego pasję do espresso przebija tylko zafascynowanie dripami. Prywatnie jako jedyny w szkole nie wie czym jest hasiok (śmietnik), ale ostatnio jak był w Katowicach kupił sobie zoki (skarpetki) z wyhaftowanym napisem „szychta” (zmiana w kopalni) i myśli, że jest ślązakiem.

Nasz szkoła jest wpisana do Rejestru Instytucji Szkoleniowych pod numerem 2.24/00155/2017.

Mistrzowska szkoła baristów oferuje

Profesjonalne szkolenia dla baristów

Warsztaty dla miłośników kawy

Kawowa obsługa eventów

Nasza kadra trenerska

Rafał Adamek

Rafał Adamek

trener/barista

Aleksander Krzych

Aleksander Krzych

trener/barista

Joanna Szataniak

Joanna Szataniak

trener/barista

Piotr Mróz

Piotr Mróz

trener/barista

Chcesz zapisać się na profesjonalne szkolenie dla baristów?